Wistik in nr 40

Begijnhof nr 40 (vooraan rechts van de Begijnhofkerk) - 2320 Hoogstraten

Historiek en aanbod

Nr 40 op het Begijnhof in Hoogstraten staat open voor Wistik activiteiten sinds 2 februari 2006.

Gesprek en info

Gedurende een 3 tal jaren (van 2006 tot en met 2009) kon je in nr 40 binnenlopen tijdens de openingsuren voor een gesprek en info over aanvullende hulp bij kanker. Er werden ook boeken uitgeleend.

Voordrachten en cursussen

Er werden voordrachten en cursussen gegeven.
Cursussen Tai Chi, Mindfulness en Relaxatie.
Voordrachten gegeven door Frieda Joris, journaliste en ervaringsdeskundige en Dr Vandewalle, arts en ervaringsdeskundige en Bernadette Drees, psychologe en ervaringsdeskundige.

Vanaf 2013 zijn er cursussen en voordrachten op aanvraag. Ze zijn gericht op bewustwording en zingeving omtrent kanker in ons leven. In 2013 en 2014 was er een lessenreeks door Karin Van Baelen, verpleegkundige.

Bezinning en meditatie i.s.m. De Wende vzw

Van 2008 tot 2013 was er maandelijks een bezinning en meditatie onder leiding van Andrť Besters.
Vanaf 2014 waren deze bezinningen en meditaties onder begeleiding van Liesbeth Roelen.
Data: Door het overlijden van Liesbeth in november 2018 zijn er voorlopig geen bezinningen meer.
Info: Clara Servaes - tel. 03 336 34 27

Infotheek

Wistik heeft een infotheek met boeken (zie de rubriek Boeken), tijdschriften en video's. Van 2006 tot 2012 stond de infotheek in nr 40 en was er de mogelijkheid om boeken te ontlenen tijdens de openingsuren. Van 2012 tot 2016 stonden de boeken in het inloophuis Alegria in Turnhout. Tijdens het openingsjaar werd dit project financieel ondersteund door de serviceclub Lions Hoogstraten - Markland.

Visie

Wistik wil met alle mogelijke middelen de algemene bewustwording bevorderen, dat de actieve medewerking van de kankerpatiŽnt zelf, een onvervangbare bijdrage kan leveren in zijn genezingsproces.

Om te kunnen meewerken aan zijn helingsproces moet de patiŽnt in de eerste plaats informatie hebben over de mogelijkheden aan hulp die bestaan en weten waar hij ze kan vinden.


Voor alle activiteiten in nr 40 vertrekken we vanuit de visie dat lichaam, gedachten en emoties elkaar voortdurend beÔnvloeden. Stress heeft een grote invloed op het immuunsysteem. Het verminderen van stress of geestelijke spanning bevordert een herstel van harmonie, wat op zijn beurt innerlijke kracht vrijmaakt die gemobiliseerd kan worden om te kunnen aanpakken wat op dat moment van het leven nodig is.